Prof. Dr. Barlas Tolan'ın Hayatı
1943’te Denizli’de doğan Barlas Tolan, 1962’de Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuş; Bordeaux Üniversitesi, Siyaset Bilimleri Enstitüsü’nde üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1971 yılında Paris Üniversitesi’nde “Türkiye’de Kentleşme Sorunsalı” konulu doktora tezini vermiştir. 1971-1973 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalışan Tolan, 1974 yılında Gazi Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde başladığı akademik hayatına 1986-1993 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde devam etmiştir. 1989 yılında profesörlük unvanını alan Tolan, akademik kariyeri boyunca, kent sorunları, aile yapısı, sanayi işçileri ve yabancılaşma üzerinde çalışmıştır.
Bordeaux ve Paris Üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak ders vermiş olan Tolan’ın sosyal bilimler alanında çeşitli kitap ve makaleleri yayınlandı. Önemli çalışmaları arasında Toplum Bilimlerine Giriş ( Adım, Ankara, 1996), Çağdaş Toplumun Bunalımı: Anomi ve Yabancılaşma (AİTİA Yayınları, No: 132, 1980), Türkiye’den Dünya’ya Bir Bakış. Türkiye’deki Avrupa İmgesi ve Ulusal Kimlik Kurgusuna Etkileri (Galatasaray Üniversitesi Yayınları, İstanbul, Nisan 1999) sayılabilir.
Akademik çalışmaları ve idari görevleri dışında, sosyal sorumluluğun da Tolan’ın hayatında ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sosyoloji Derneği, Türk Sosyal Bilimler Derneği, Fransızca Konuşan Sosyologlar Derneği (Association Internationale des Sociologues de Langue Française) ve Fikir ve Kültür Derneği üyesi olan Tolan bu derneklerin toplantılarına aktif biçimde katılarak bunu her zaman kanıtlamıştır.
1993 yılından itibaren kuruluş çalışmalarında bizzat görev aldığı Galatasaray Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı dahil olmak üzere çeşitli idari görevlerde bulunan Tolan, emekliliğine kadar Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Prof. Dr. Barlas Tolan 1992 yılında Fransa ve Türkiye arasında imzalanan uluslararası antlaşma gereğince temelleri atılan Galatasaray Üniversitesi'nin kurucularındandır. Emekli Büyükelçi Coşkun Kırca ile birlikte üniversitenin tüm bölümlerinin ders programlarının düzenlenmesinde ve Türk üniversite sisteminde yer almayan "İleri Fransızca ve Sosyal Bilimlere Hazırlık" sınıflarının oluşturulmasında önemli katkılar sağlamıştır. Galatasaray Üniversitesi'nin kurucu rektör yardımcısı olan Tolan aynı üniversite içerisinde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün ve Sosyoloji Bölümü'nün kurulmasına önayak olmuştur.